Спекулация е, че инфлацията ще скочи при въвеждане на еврото.Това коментира

...
Спекулация е, че инфлацията ще скочи при въвеждане на еврото.Това коментира
Коментари Харесай

Министър Пеканов: Лъжа е, че инфлацията ще скочи при въвеждане на еврото

Спекулация е, че инфлацията ще скочи при въвеждане на еврото.

Това разяснява пред бТВ служебният министър Атанас Пеканов. 

Преди българският План за възобновяване да бъде утвърден, бяха нужни 22 месеца - от юли 2020 до май 2022 година След това стартира осъществяването му. Беше належащо да се извърши една социална поръчка и това се случи доста бързо, в границите на два месеца. Това е първата стъпка, само че триумфите не трябва да ни възгордяват, а да ни стимулират да работим още по-усилено, изясни той.

Тези милиарди ще бъдат ориентирани към капиталовите планове по проекта - като обучение, STEM центрове и помощ за енергийната успеваемост, изясни министърът. Той добави, че от страна на изпълнителната власт липсва единствено законът за енергетиката. Имаме 6 или 7 претенции за заплащания по българския плаз за възобновяване. Второто заплащане ще пристигна през идната година и за него би трябвало да сме изпълнили 66 законодателени ограничения. То ще бъде на стойност 1.3 милиарда лв., сподели още Пеканов.

По отношение на приемането на еврото той уточни, че при последният постоянен кабинет е направил значимата стъпка да одобри националния проект за въвеждане на еврото.  "

Отдавна е минало времето за разбор, в този момент е време за деяние. Анализът се прави преди валутния механизъм, сподели той.

Миналата седмица видяхме ясно болшинство в Народното събрание, което одобри, че процесът би трябвало да продължи. Ползите от приемането на еврото са доста по-големи.  Често се спекулира, че инфлацията ще се повиши. Не, от другите страни членки виждаме, че това не е било по този начин. В момента се намираме в доста огромен енергиен потрес и в моментът еврозоната се оправя доста по-добре в сравнение с в други рецесии. Трябва да подготвим институциите, коя ще се сезира, когато нещо в магазина е превалутирано по погрешен валутен курс, изясни той.

И добави, че най-важнoто е да защитим уязвимите групи като по-възрастните хора. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР